Ce simbolizează strugurii în grafică

Cuprins

Aceste fructe au o formă delicată și o culoare vibrantă. Sunt elemente comune în grafică și artă. Au simboluri profunde și variate. În istorie, fructul a fost reprezentat în mai multe culturi și perioade artistice. În fiecare, are semnificații specifice.

Abundență și prosperitate

Acestea sunt unele dintre cele mai comune simboluri ale strugurilor. Fructele cresc în ciorchini mari. Reprezintă bogăția naturii, fertilitatea și succesul. În numeroase culturi, strugurii sunt un semn al recoltei și al belșugului. Sunt deseori folosiți în reprezentările legate de agricultură și prosperitate. De aceea, au fost folosiți des în jocuri. Sloturile sunt cele mai bune exemple. Shining Crown explorează astfel de teme. De aceea, a și devenit atractiv pentru un număr considerabil de persoane.

Viața și regenerarea

Iată alte două teme frecvente legate de struguri în artă. Transformarea lor în vin este un simbol al ciclului vieții. În mitologia greacă, Dionysos este zeul vinului și al festinurilor. Este deseori înfățișat cu struguri și viță de vie. Simbolizează plăcerea și extazul. Dar și ideea de regenerare și reînnoire continuă.

Spiritualitate și sacralitate

Creștinismul a asociat strugurii cu sacralitatea.  În iconografie, fructele și vinul sunt simboluri importante ale sângelui lui Hristos. Reprezintă sacrificiul și comuniunea spirituală. Imaginea strugurilor este frecvent întâlnită în frescele și mozaicurile bisericilor.  Aici subliniază legătura profundă dintre acest fruct și sacramentele religioase.

Frumusețe și senzualitate

Sursa foto

Formele rotunde și netede ale boabelor de struguri evocă imagini de plenitudine și atracție fizică. La fel și modul în care sunt puse în ciorchini. Asocierea este folosită în arta renascentistă și barocă. Strugurii sunt aici parte din scenele ceva mai largi. Acestea celebrează frumusețea naturii și a corpului uman.

Fragilitate și efemeritate

Acestea sunt două teme importante. Strugurii sunt simbolul abundenței în general. Totodată, evocă ideea de trecător și temporar. Dualitatea este explorată în arta vanitas. Strugurii sunt folosiți pentru contrastul dintre viața efemeră și natura trecătoare. Existența umană este considerată și ea tot volatilă.

Asociere cu regalitatea

În special strugurii negri au o astfel de legătură. Spre exemplu, movul este o culoare regală. Este considerat astfel de foarte mult timp. Această asociere a făcut ca grafica unor jocuri să utilizeze simbolistica strugurilor. Foarte multe variante de casino îi adoptă. În plus, au forme foarte clasice și liniștitoare. Liniile curbe în general dau relaxare și pace.

Prin complexitatea și bogăția lor simbolică, strugurii ocupă un loc important în artă și grafică. De la abundență și prosperitate, la imagini de regenerare și sacralitate, fructul inspiră artiștii. De cele mai multe ori captivează profund privitorii. Sunt folosiți pentru a ilustra frumusețea naturii. De asemenea, transmit mesaje spirituale profunde. Ei sunt un simbol puternic și versatil în grafică.

De la jocuri la simboluri desenate, strugurii sunt elemente importante în mitologie și nu numai. Legendele îi menționează adesea. Inclusiv cele dacice. Se spune că un mare conducător dac a ars vițele de vie. Scopul era să diminueze consumul de alcool. Astfel, armata ar fi fost mai pregătită de luptă. Nu se știe clar veridicitatea acestor informații. Ele doar sporesc miturile din jurul strugurilor.

Articole Asemănătoare

Beneficiile creditelor rapide fără dobândă – ce trebuie să știi

Creditele rapide fără dobândă pot fi o soluție salvatoare în situații financiare neprevăzute. Oferă acces rapid la numerar, fără a fi nevoit să plătești dobânzi suplimentare, ceea ce le face…

Vezi articolul